Holesterol i tipovi holesterola

holesterol

Holesteroli su lipidi (masti) koji se prirodno nalaze u našem telu i imaju bitnu ulogu u mnogim biološkim procesima.

Holesterol ima 4 esencijalne uloge. Učestvuje u izgradnji ćelija, proizvodnji hormona, vitamina D, kao i u sintezi žučnih kiselina koje pomažu u varenju masti.

Holesterol se u telu transportuje uz pomoć lipoproteina, a to su:

LDL (lipoprotein niske gustine): Često nazvan „loš“ holesterol, jer visoke koncentracije LDL-a koje se nakupljaju u arterijama dovode do ateroskleroze i mogu povećati rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

HDL (lipoprotein visoke gustine): Poznat kao „dobar“ holesterol, HDL pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvi, tako što ga transportuje u jetru, gde se razgrađuje. Povišeni nivoi HDL-a su obično povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Ukupan holesterol u krvi je zbir HDL i LDL holesterola.

Holesterol se u telu proizvodi prirodno, ali se unosi i putem hrane.

Namirnice bogate zasićenim mastima, kao što su crveno meso, punomasni mlečni proizvodi i pržena hrana, mogu povećati nivo LDL-a. S druge strane, zdrave masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i ribama, mogu pomoći u povećanju HDL-a.

Postoje još i:

VLDL ( lipoprotein veoma niske gustine): Takođe se naziva „lošim“ holesterolom jer i on doprinosi nakupljanju masti u krvnim sudovima i povećava rizik od srčanih oboljenja. Razlika između LDL i VLDL čestica je što LDL čestice u sebi nose holesterol, a VLDL nose trigliceride.

Trigliceridi su najprisutnija vrsta masti u telu. Sav višak energije se skladišti u vidu triglicerida, a zatim se trigliceridi skladište u masnom tkivu. Visoke vrednosti triglicerida označavaju višak telesnih masti, a to je rizik za mnoga stanja kao npr. Dijabetes tip 2. Visoki trigliceridi su pokazatelj da unosite više kalorija u odnosu na vaše potrebe. Ove vrednosti mogu biti visoke i kod ljudi koji konzumiraju cigarete, alkohol, zaslađena pića, rafinisan šećer.

Povećane vrednosti triglicerida, u kombinaciji sa visokim vrednostima LDL-a i niskim HDL-om su faktor rizika za srčani udar i šlog.

Uzroci visokog holesterola u krvi

Genetika, porodična hiperholesterolemija.
Loš način ishrane, koji podrazumeva unos zasićenih masti i transmasti.
Sedentarni način života, nedostatak fizičke aktivnosti.
Lekovi poput: antipsihotika, hormona, antikonvulziva, imunosupresiva, kortikosteroida.
Komorbiteti poput: dijabetesa, hipertenzije, gojaznosti, hipotiroiditisa, policističnih jajnika,..

Prevencija visokog holesterola

Na mnoge uzroke povišenog holesterola ne možemo da utičemo, ali određenim postupcima možemo odložiti i prevenirati ranu hiperholesterolemiju. Za održavanje zdravih nivoa holesterola, preporučuje se:

Uravnotežena i izbalansirana ishrana ishrana
Redovna fizička aktivnost
Održavanje optimalnog body mass indeksa
Izbegavanje pušenja i prekomernog unosa alkohola

Pored promene stila života, neophodna je stalna kontrola kroz redovne medicinske preglede i laboratorijske analize.

holesterol ishrana

Namirnice koje mogu pomoći u povećanju „dobrog“ HDL holesterola

Maslinovo ulje
Avokado
Žitarice od celog zrna
Leguminoze poput sočiva, crnog pasulja, graška…
Voće sa dosta vlakana (jabuke, kruške, bobičasto voće)
Punomasna riba (losos, tuna, sardina…)
Laneno seme
Chia seme
Koštunjavo voće (brazilski orah, pistaći i bademi)

Namirnice koje povećavaju „loš“ LDL holesterol

Crveno meso i mesne prerađevine
Pržena hrana
Lisnato testo
Slatkiši i rafinisani šećeri
Punomasni mlečni proizvodi

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

Dodatne informacije o krvno pritisku

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.