Prevencija moždanog udara

Uloga kalijuma, soli i rane detekcije atrijalne fibrilacije

prevencija moždanog udara

Smanjenje unosa natrijuma i povećanje unosa kalijuma može biti jedna od strategija za smanjenje rizika od moždanog udara. Nedavna istraživanja pokazuju da korišćenje soli obogaćene kalijumom umesto obične kuhinjske soli može dovesti do smanjenja učestalosti ponovljenih moždanih udara za 14% i smanjenja smrtnosti povezane sa moždanim udarima za 21%.

Moždani udar i dalje predstavlja veliki zdravstveni izazov, rangirajući se kao jedan od vodećih uzroka smrti i dugoročnih invaliditeta. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC), više od 795.000 ljudi godišnje doživi moždani udar, a neko umre od moždanog udara gotovo svakih 3 minuta. Uznemirujuće, skoro svaki četvrti moždani udar je ponovljeni, pogađajući osobe koje su već imale moždani udar.

Kako je atrijalna fibrilacija često bez simptoma, korišćenje uređaja za merenje krvnog pritiska sa algoritmima za detekciju ove aritmije može omogućiti identifikaciju atrijalne fibrilacije dok pacijent obavlja rutinsko merenje pritiska kod kuće. Na taj način pruža se mogućnost za pravovremeno otkrivanje ovog stanja i smanjenje rizika od moždanog udara.

Namirnice bogate kalijumom

Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Cardiology sugeriše da zamena obične soli solju obogaćenom kalijumom može biti sigurna i jednostavna metoda za smanjenje rizika od moždanog udara. Međutim, važno je da takva promena pređe u naviku i stil života.

Namirnice bogate kalijumom koje se preporučuju za povećanje unosa kalijuma uključuju:

• krompir (sa korom)
• paradajz
• banane
• avokado
• pasulj i sočivo
• jogurt
• lisnato povrće
• neslađeni sušeni plodovi

Pored poboljšanja odnosa natrijum–kalijum, ove namirnice pružaju esencijalna vlakna i fitonutrijente koji dodatno promovišu kardiovaskularno zdravlje.

Međutim, važno je napomenuti da osobe sa bubrežnim bolestima ili smanjenom funkcijom bubrega treba da budu oprezne sa unosom kalijuma i ne bi trebalo da koriste so obogaćenu kalijumom.

Praktični načini za smanjenje unosa natrijuma:

• upotreba biljnih začina umesto soli
• izbor svežih, celovitih namirnica umesto visokoprerađenih i gotovih proizvoda
• biranje opcija sa „ne dodatom soli“ ili sa niskim sadržajem natrijuma prilikom kupovine
• priprema obroka kod kuće umesto kupovine ili restoranskih obroka, kako bi se bolje kontrolisao sadržaj natrijuma.

načini za smanjenje soli u ishrani

Brojna istraživanja pokazuju da čak i malo smanjenje krvnog pritiska (samo 1 mm Hg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 5%, navodi Kiran Campbell, registrovani dijetetičar specijalizovan za kardiovaskularno zdravlje.

Prevencija moždanog udara i ublažavanje njegovih posledica na pojedince i porodice su od velike važnosti. Kombinovanjem zdrave ishrane, kontrole unosa soli, povećanja unosa kalijuma i redovne kontrole krvnog pritiska uz skrining na prisustvo atrijalne fibrilacije, može se značajno smanjiti rizik od moždanog udara i poboljšati zdravlje srca i krvnih sudova.

Reference:

1. Potassium-enriched salt substitutes tied to lower stroke-related risks, Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/potassium-enriched-salt-substitutes-tied-to-lower-stroke-related-risks

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.